Алексей Навални получи нова присъда за екстремизъм - 19 години затвор

...
Алексей Навални получи нова присъда за екстремизъм - 19 години затвор
Коментари Харесай

Навални ще бъде освободен тогава, когато Украйна победи

Алексей Навални получи нова присъда за екстремизъм - 19 години затвор при специфичен режим. Това не бе ненадейно - обвинението искаше 20 години. А присъдата е тъкмо толкоз несправедлива, неуместна и политически стимулирана, колкото и предходните. Сама по себе си новината съставлява цинично увещание за намиращия се към този момент над 2,5 години зад решетките прочут съветски опозиционер. На фона на ужасите от войната на Русия срещу Украйна той и другите политически пандизчии безпричинно бяха забравени - споменът за тях се съживява единствено в дните на нови присъди. А техните ориси зависят директно от изхода на войната.

За Навални тази присъда е връх, само че не и лимит. Кремъл продължава курса си на оптимално строги, сравними със сталинските периоди за задържане на своите съперници - включително до въведената наскоро доживотна присъда за държавна измяна. Целта е явна: " да се избият от главата мислите за противопоставяне "  и " да бъдат сплашени милиони ", както написа и самият Навални в текст, оповестен в навечерието на присъдата.

Навални на вятъра се надява на митинг в Русия

В този текст опозиционерът остава правилен на себе си и продължава да се надява на вътрешна опозиция по отношение на диктаторския режим на президента Путин. Напразно. Опитът от предходните години сподели, че тези очаквания не са оправдани и към този момент няма учредения да се мисли, че това ще се промени скоро.

Новата присъда ускори чувството, че Навални и другите съветски политически пандизчии има една действителна вяра - победата на Украйна. Ярки политически фигури като него ще излязат на независимост едвам тогава, когато Украйна победи във войната, което ще докара до промяна на властта в Русия. Възможно е това да не стане незабавно. Поражението може да бъде последвано от интервал на ужас и на вътрешно опълчване, само че резултатът ще бъде неминуем - крах на системата на Путин.

Бързината, с която ще се случи това, зависи и от Навални. Това е по едно и също време и основен миг, и прочут абсурд. Свободата на опозиционера и неговият късмет да пристигна на власт в Русия зависят от Украйна. Много украинци откровено съчувстват на Навални, само че се съмняват в неговите възгледи. За което не е да не е имало мотиви.

От рецензията към Кремъл до рецензията към войната

Някои не могат да простят на Навални неговото отдавнашно противоречиво съпоставяне на анексирания Крим със сандвич, който бива разнасян по всички страни, въпреки че той, към този момент намирайки се зад решетките и година след началото на огромната война, се разгласи отчетливо за връщане на полуострова на Украйна. Дни преди приемането на новата присъда опозиционерът провокира нова вълна от рецензии, наричайки " политзатворник "  Игор Гиркин (Стрелков) - арестувания в Русия ултранационалист и наказан в Нидерландия военнопрестъпник по делото за сваления " Боинг ", който изигра основна роля в разпалването на войната в Донбас.

И до момента в изявленията на Навални и на неговите съидейници главен мотив срещу Кремъл остава битката с корупцията. Именно в този подтекст той подлага на критика и войната в Украйна. Фондът за битка с корупцията още не се е трансформирал във Фонд за битка с войната. По това Навални се разграничава от опозиционера Владимир Кара-Мурза, който получи за по-резките си антивоенни изявления оптималната все още присъда от 25 години.

В продължение на години Навални бе считан за критик номер едно на корупцията и политиката на Кремъл, за което получи справедливо самопризнание. Но занапред му следва да стане основен критик на войната. Вниманието към неговите думи и апели за поддръжка на Киев няма да отслабне, а доверието към Украйна, от която зависи неговото избавление, ще нарасне.

Този коментар показва персоналното мнение на създателя и може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дъждовни води като цяло.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР